Tuna Hästberg Weekend

DM0051

Följ med Dykmagasinet på en oförglömlig weekend i Tuna Hästbergs gruvsystem.

Datum: 12-14 oktober
Produkt val
Datum

2 285 kr

Följ med Dykmagasinet till Äventyrsgruvan Tuna Hästberg

Dykmagasinet har under en längre tid arrangerat dagsutfärder och weekends ner i Tuna Hästbergs omtalade gruvsystem. Vill du vara med om ett oförglömligt äventyr, tveka inte att kontakta oss och boka in ert äventyr idag.

Tuna Hästberg är en nedlagd järnmalmsgruva, gruvdriften startade på 1400-talet och den sista hackan lades ner 1968. Gruvan ligger två mil utanför Ludvika.
Det första man ser av denna dykplats är en 120 meter lång trappa som leder ner i ett kolsvart schakt. Där nere finns det flera mil av gångar som ringlar genom berget, det finns bergssalar stora som kyrkor och överallt finns spår av gruvdriften. Miljön är magisk och det är svårt att tänka sig att allting är skapat av människor har varit någons arbetsplats. Det ser ut som om tiden stått stilla sedan gruvarbetarna lämnade gruvan på 60-talet och allt finns kvar, verktyg, träkonstruktioner, dynamitlådor, gruvvagnar och kläder osv. Tänk sedan att allt detta har blivit fyllt med kristallklart vatten, kan det bli bättre? Det enda som avgör hur långt du ser är styrkan på din lampa.
Som grottdykare finns hur mycket som helst att upptäcka men även de som inte har certifikat för den typen av dyk finns massor av kanondykning där man har fritt vatten ovanför huvudet. Man behöver alltså inte ta sig in i gångarna utan kan njuta av sikten och miljön ändå. Dock så behövs bra koll på avvägningen för att inte skada den känsliga omgivningen.
Kravet för att för att följa med på utfärden är minimum PADI Advanced Open Water certifikat eller motsvarande samt att man har egen utrustning med torrdräkt och minst två dyklampor.
Vill man dyka in i gruvorterna så måste man ha utbildning för det. Guidning ges av erfarna dykguider.
Temperaturen i vattnet ligger på 4 grader året om så torrdräkt är ett måste. Luft- och gasfyllning sker på plats i gruvan och det finns nitrox att tillgå.

Tuna Hästberg har även ett omtalat torrlagt gruvsystem som där vi guidar er via ortsystem och brytrum ner till gruvans djupaste torra delar, 80m under jord. 


Schema för helgen:

Fredag: Anländer till Tuna Hästberg under fredag kväll, ”chekar in” på boendet.
Lördag: Vandringstur i gruvans torra system med klättring och repellering samt ett eller två (beroende på tiden) dyk i Indysalen.
Söndag: 2 guidade dyk i gruvans öppna system.
För dykare med Gruv- eller Grottcert ber vi er kontakta butiken för inbokning av dykning i gruvsystemet.
I priset ingår:
Frukost och lunch av enklare slag, boende i Bystugan, guidad vandringstur i grottans torrsystem samt 2 dagars dykning ink luft-/nitroxfyllning.

Priser för transport, middag, annan gas än luft och nitrox 30%, annan mat än den som serveras ingår inte i paketet.


Skriv din recension

Tuna Hästberg Weekend

Tuna Hästberg Weekend

Följ med Dykmagasinet på en oförglömlig weekend i Tuna Hästbergs gruvsystem.

Datum: 12-14 oktober

Skriv din recension

Related Products

Scroll To Top