När man talar om en BCD (buoyancy control device) Så talar man om västen eller vingen som används för att ge dig som dykare flutkraft på ytan och en neutral avvägning under utan. 
BCD delar man ofta in i tre kategorier:
  • Jackvästar
  • Vingvästar
  • Platta och vinge

De olika typerna av BCD lämpar sig till lite olika saker och vissa är det möjligt att bygga om dagen man kanske vill ta steget att införskaffa sig ett dubbelpaket.
De absolut vanligaste västarna är jackvästarna. Dessa västar fyller ut luft runt magen och ryggen på dykaren vilket är väldigt bekvämt på ytan, dock kan detta resultera i att man blir ostabil under utan.
Den mer avskalade modellen som används mer och mer är en platta i stål eller aluminium med ett remställ i nylon och en separat vinge. Detta är en BCD man har möjlighet att växa med och ha under väldigt många år även om man väljer att gå vidare mot det som kallas teknisk dykning då vingen kan bytas ut till en större.
För den som vill komma ifrån det där med luften på magen men inte vill ha plattan och remstället utan vill ha allt det bekväma man får av en väst så finns vingvästen som ett bra alternativ. Detta är en blandning mellan jackvästen och plattan med vingen och är kort och gott en väst med flytkraften på ryggen.

När man dyker med platta och vinge med en enkelflaska krävs det att man använder en så kallad singeltankadapter. Denna möjliggör för dig som dykare att fästa din flska på ett säkert sätt utan att riskera att flskan skulle släppa.

En bra Vinge eller väst vill man gärna att den är strömlinjeformad, detta gör att vattenmotståndet minskar och på så vis blir det blir bekvämare att simma.

Många västar idag har även inbyggda viktsystem. De är placerade i midjan där du normalt har ett viktbälte och gör att man slipper den stora belastningen för ryggen som det kan vara att ha ett viktbälte på sig.
Viktsystem som dessa går även att köpa löst för montering på platta med remställ vilket då ger samma funktion.


Scroll To Top