Mask
Att köpa en ny mask är lite som att köpa nya skor, man måste ta tid på sig för att hitta den mask som man trivs bäst med.Det finns lite olika typer av masker på marknaden och dom vanligaste är masker av så kallad frameless konstruktion och ramkonstruktion. Det som skilljer dessa åt är att framless konstrutionen är tillverkad i ett stycke där glaset är injutet i silikonet. Denna konstruktion gör att masken får en väldigt låg volym vilket är väldigt uppskattat bland många dykare.
När masken har en ram så får man en mask med lite större volym. Här gäller det att hitta den konstruktion man själv trivs bäst i.Vi brukar även rekomendera att man väljer till ett maskband av neopren oavsett vilken mask man köper. De maskbanden är mycket mer slitstarka än de i silikon och de är även bekvämare och lättare att ta på och av.

Fenor
Fenor finns i två modeller, hel- och hälremsfenor.
När man väljer fenor ska man tänka på vad man ska ha dom till. Ska du ha dom när du dyker med torrdräkt hemma i Sverige eller ska du ha dom när du snorklar på semestern? Om svaret är att du ska ha dom till torrdräkt så ska man välja ett par hälremsfenor annars får man inte plats med bootsen på torrdräkten. Hälremsfenor finns i plast eller rågummi, rågummi är väldigt bra att använda till torrdräkter då de är tunga och styva vilket gör att dom är perfekta att simma med och även ger tyngd i fötterna, vilket är skönt för att få en bra avvägning. Rågummifenor utrustas lämpligast med ett par springstraps för att förenkla på- och avtagning. Plastfenorna lämpar sig bäst för användning med våtdräkt och boots då de är lite mjukare. En helfotsfena lämpar sig bäst till dykning utomlands då det lätt blir kallt när man inte har något mer på foten. Det är även en väldigt bra typ av fena att satsa på om man vill ha den till fridykning eller snorkling.

Snorkel
Snorklar finns egentligen i två storlekar, junior och senior.
Anledningen till detta är att barn har mindre lungor och har svårt att tömma en seniorsnorkel helt vid normal andning och risken är att man andas in dålig luft till slut.
Snorklarna finns i lite olika utföranden med ventiler och vågskydd och det är mest tycke och smak som säger vad som passar just dig bäst.

Scroll To Top