Slanglängder
Slangar bör vara långa nog för att vara funktionella, samtidigt som de inte ska vara längre än att de kan konfigureras på ett strömlinjeformat sätt.Kunskap slang - dykmagasinet.se

Slanglängder är ett bra exempel på en detalj som vid det första tanken inte framstår som utpräglat essentiellt, men för dykare med ett öga för smarta lösningar, detaljer och önskar den bästa möjliga helheten, är det en viktig pusselbit.

Utrustningen vi dyker med är en samling detaljer och separata komponenter som primärt har bestämda uppgifter. Fler och fler dykare upptäcker att alla enskilda detaljer och separata komponenter tillsammans är faktorer som ska fungera i en helhet, och det är denna helhet – en för dyket färdigutrustad dykare, vi dyker med.

Nedan hittar du en kort förklaring över vilka användningsområden de olika slanglängderna som säljs på Oceanic Tech är tänkta för. Kortfattat är alternativen:

 • 56 & 63 cm slang till backup andrasteg, enkelflaska
 • 100 cm slang till dekoandrasteg/octopus
 • 150 & 210 cm slang till primärt andrasteg
 • 55, 65 och 74 cm slang till inflator
 • 60 & 63 cm högtrycksslang till manometer, bakgas
 • 15 cm högtrycksslang till manometer, deko

Lågtrycksslang till backup andrasteg
Slangen till backup andrasteget behöver vara så långt att du med andrasteget i munnen kan vrida huvudet maximalt åt väster utan att slangen blir för kort. Den behöver inte vara längre. Det är i grunden egentligen helt meningslöst att ha en längre slang eftersom vi ändå inte kan vrida huvudet längre än maximalt. Även om det inte rekommenderas att andas ur något annat än andrasteget som du ska donera i en nödsituation, kan samma tankegång överföras till dykning med en standard sportdykarutrustning och primärt andas på den kortasteKunskap slang - www.oceanctech.se slangen.

Till enkelflaska kan både 56 cm och 63 cm vara rätt längd. Det vill säga beroende på hur högt eller hur lågt du har din flaska. Vanligtvis kommer 56 cm att vara rätt och i de flesta fall då det blir för kort är troligtvis problemet att flaskan hänger för långt ner.
En 63 cm slang kommer inte vara för kort nästan oavsett var du placerar en enkelflaska – snarare tvärtom. Ändå är den kortare än vad som vanligtvis säljs tillsammans med andrasteg. Standard korta Apeks och Aqualung slangar är i jämförelse 70-75 cm långa. Till dubbelpaket behöver du 63 cm slang, 56 cm blir för kort.

Konfigurera backup andrasteg

 • Du behöver ca 50-75cm 4/5mm shock cord.
 • Du behöver 1 st buntband, samma storlek som den som sitter runt bitmunstycket på andrasteget.
 • Ta reda på ungefär hur lång shock cord'en måste vara.
  Ta på dräkt och huva och lägg snöret runt nacken och fram till där du önskar placera andrasteget. Andrasteget bör ligga tätt intill din hals, inte hänga i ett snöre som tillåter att den dinglar – varken under ytan eller på land. Shock cord är väldigt elastiskt så det finns ingen anledning att ta i extra på längden. Knyt en knut som avgränsar den nödvändiga längden.
 • Klipp av överskjutande shock cord och bränn ändarna så att du undviker att de fransar sig. 
 • Du kan antingen ta bort det gamla buntbandet på bitmunstycket och fästa både munstycket och shock cord med ett och samma buntband,eller så låter du buntbandet till munstycket vara och fäster shock cord'en med en ny.
 • Sätt fast det nya buntbandet med knuten på bungee cord'en liggande och lås mot buntbandet så att du inte kan dra loss det.
 • Bekymra dig inte över att backup andrasteget inte kan dras loss. Det är bara i diskussionsforum på internet det har betydelse. För dykning i vatten har det ingen praktisk betydelse.

Fördelar:

 • Backupen hängande i bungee runt halsen – andrasteget är alltid på samma ställe, 10 cm från munnen.
 • Kort slang - så lite slang som möjligt sticker ut på dykarens högra sida – bättre strömlinjeformning, och mindre risk att slangen fastnar i något.

Lågtrycksslang till deco andrasteg

Kunskap slang - www.oceanctech.se100 cm slanglängd har i huvudsak ett möjligt användningsområden:

 1. Den är lämplig på andrasteget till dekompressionsgasen och stageflaskor 

Den rekommenderas inte till octopus eftersom det är mer effektivt med en längre slang vid gasdelning. Det ger en mer strömlinjeformad slangföring när man andas ur ett andrasteg med långslang som doneras till dykare med problem och har backup-andrasteget konfigurerad som beskrivet tidigare.

OBS! Till förstasteg med svivel som används som dekompressionsgas kan det vara tillräckligt med 90 cm.

Långslang 150/210cm 

Fler och fler börjar se fördelarna med att använda en långslang på det andrasteg som du primärt andas ur. En långslang har en rad fördelar för ett buddypar/3-mannateam, som bland annat:

 • Dykaren som har slut på gas kommer troligtvis gå efter det första bästa andrasteget han hittar.
 • Andrasteget du andas ur är avgjort den som är enklast att se, hitta, nå och ta för en dykare som får luftstopp eller slut på gas. Så vi sätter den längsta slangen på andrasteget som det är mest sannolikt att en dykare med problem kommer att sträcka sig efter. 
 • Den är snabbare att donera än den finurligt fästa octopusen.
 • Det är ingen fråga om den funkar eller inte. Du andades precis ur den, dykaren som har slut på luft får garanterat luft på första inandningen.
 • Långslangen ligger strömlinjeformad och med minimal risk för att fastna i något, tätt intill dräkten och din utrustning hela vägen. Till skillnad från en kort slang på det primära andrasteget som skulle sticka ut långt på höger sida bakom dykaren.

 

150 cm eller 210 cm långslang?

210 cm är idealet om du använder ett separat batteripack till din huvudlampa, kanisterlampa. 210 cm är också en fullt ut användbar längd även utan batteripack. Antingen kan du trä på ett styvt knivfodral eller liknande på webbingen/midjebältet och säkrar långslangen under knivfodralet, eller så kan du ta överskottet på slangen och stoppa ner det under själva magbältet. Det kommer inte att hindra frigöring av slangen om du måste donera och det håller allt på plats tätt och strömlinjeformat intill dykaren.

En 210 cm slang konfigureras enligt följande:

 • Från förstasteget och ned under batteripacket vid höften på höger sida
 • Från batteripacket snett över bröstet 
 • Runt nacken
 • Sist andrasteget i munnen

Med lite träning går det snabbt och enkelt att lägga slangen på plats efter att du har gjort S-drill, gasdelning, antingen i början av ett dyk med en ny buddy, som träning mot slutet av dyket eller efter att tillfälligt ha donerat gas medan ett problem har blivit löst.

OBS! Långslangen stuffas eller packs inte ihop på något finurligt sätt. Om du konfigurerar långslangen rätt kan den enkelt doneras och föras tillbaka på plats utan hjälp från buddyn. Att ”städa upp” igen efter en gasdelning med en långslang som stuffas på något finurligt sätt är en del pyssel som normalt kräver hjälp från en buddy och mer eller mindre är så besvärligt att du till slut inte orkar göra S-drills. När du inte andas ur långslangen hakar du fast den i D-ringen vid din högra skuldra på harnesset.

150 cm långslang är en betydligt bättre lösning för dykning i öppet vatten än att basera sig på att donera octopusen. Särskilt för dykare som varken har, eller har planerat att skaffa en kanisterlampa inom den närmsta framtiden, är det ett reellt bättre alternativ till 210 cm slangar.

Lågtrycksslang till inflator

Kunskap slang Vilken slanglängd som levereras tillsammans med vingen/BCDn varierar mycket. Någon är +/- 65 cm, andra ännu längre, men det är också en del andra vingar än Halcyons som levereras med lagomt korta slangar. Till din BCD behöver du en kort. Till dräkten varierar det lite vilken slang som är det bästa valet. En 64 cm inflatorslang kommer att täcka alla praktiskt tänkbara behov.

Till dykning med enkelflaska och dubbelpaket där du har dräktgasen från förstasteget på vänster post kommer en 65 cm lång slang som huvudregel att vara lång nog om du lägger slangen under vänster arm till ventilen. Särskilt med dubbelpaket där dräktslangen kommer från den vänstra posten. Avstånden kommer med en enkelflaska att vara något längre och 65 cm kan därmed bli för kort.

Om du dyker med dubbelpaket och drar slangen från vänster post, men under höger arm, som kan vara praktiskt om du har mycket annan utrustning på din vänstra sida, kommer du att behöva en längre slang. Om du dyker med en separat flaska för dräktgas vill du ha en kort, kort, kort slang till inflatorn. Ett mjukt måttband kan snabbt och enkelt tala om hur lång just din slang behöver vara.

Högtrycksslang till manometer

Du behöver en slang som är lång nog för att räcka från förstasteget och ner till vänster höft. Vanligtvis 60 cm för dubbelpaket och 63 cm för enkelflaska.

Kunskap slang Manometern kan läsas av antingen genom att du tittar ner på den medans den ännu hänger kvar i D-ringen, eller så tar du loss den lite då och då och tittar innan du på nytt sätter fast den, oavsett så har du inget behov för en slang som är längre. En del standard högtrycksslangar som levereras tillsammans med manometern är hysteriskt långa med längder som 80 cm och längre. När du konfigurerar din högtrycksslang från den vänstra posten på ett dubbelpaket, blir vägen från förstasteget till D-ringen vid höften kortare än vad den blir med enkelflaska. Därför är det möjligt att komma undan med kortare slangar till dubbelpaket än till enkelflaska. 

När det gäller dykning är uttrycket "less is more" ofta en bra måttstock. Du behöver det som är nödvändigt, varken mer eller mindre. På slangen till manometern fäster du en bisselkrok och krokar fast manometern på D-ringen på höger sida av magbältet.

5 cm högtrycksslang till manometer, deko

  En deko-/stageflaska är ett kompakt, strömlinjeformat litet ”paket”. Slangen till andrasteget är precis långt nog för att räcka runt nacken och in i munnen. Högtrycksslangen är precis lång nog för att böjas upp runt förstasteget så att du har både manometer och kran lättillgängliga och synliga på samma ställe. Manometern kan fästas till förstasteget antingen med hjälp av shock cord, cave line eller innerslangen till ett cykeldäck.


  Scroll To Top