Att regulatorerna är otroligt viktiga råder det nog inget som helst tvivel om, vi måste ju andas.
Eftersom de är en livsviktig del i vår utrustning så är det väldigt viktigt att inte snåla när man ska köpa sina egna regulatorer. Regulatorer delas upp i två steg, 1:a och 2:a steg. 1:a steget är det som skruvas i dina flaskor och 2:a steget är det du har i munen och andas igenom

1:a steg.

När man väljer 1:a steg är det vissa saker man ska fundera på. Det finns 1:a steg som är frysskyddade och så finns det de som inte är det.
Vi på dykmagasinet rekomenderar alltid att man köper ett frysskyddat 1:a steg då dessa är ett mycket säkrare alternativ än de som inte är frysskyddade. En regulator som inte är frysskyddad ska inte användas i vatten kallare än 10 grader och här i norden är 10 grader inte så konstigt, dessa regulatorer är alltså endast lämpliga vid resor utomlands.
En frysskyddad regulator däremot är anpassad att användas i våra kalla vatten och kan även användas vid isdykning så länge man hanterar dom rätt, en frysskyddad regulator är på så vis även säkrare att använda även på din utlandssemester. 1:a stegen finns i lite olika utföranden, de finns med svivlade toppar med lågtrycksportarna på, en eller två högtrycksportar och även med möjligheten att montera en femte port uppe på steget för en smidigare slangdragning vid användande av dubbelpaket.

2:a steg
2:a stegen finns även dom i en uppsjö olika typer och utseenden. Även andrastegen kan vara försedda med frysskydd och detta rekomenderas starkt precis som med 1:a stegen.
En annan bra funktion som är mer eller minre standrad hos de flesta tillverkare är ett så kallat Venturivred. Ett Venturivred är en liten spak på regulatorns ena sida som fungerar som en lättare justering av andningsmotståndet, när spaken är riktad mot dykaren så är det lättare att andas och om spaken riktas bort från dykaren så är risken för friflödning mindre. Många väljer därför att ha Venturivrdet så att risken för friflödning blir mindre, speciellt på en backup regulator eller Octopus.
Vissa 2:a steg är även försedda med en ställskruv som justerar andningsmotståndet ytterligare. Detta gör att du under dyket kan justera precis hur det ska kännas när du dyker och hur mycket luft du vill få i varje andetag.

Service
Eftersom regulatorerna är en livsviktig del i vår utrustning är det viktigt att hålla dessa i bästa möjliga skick. Därför ska regulatorerna servas årligen för att säkerställa att allt fungerar som det ska.
Servicearbeten måste utföras av en utbildad tekniker och får alltså inte utföras på egen hand. Servicekit får heller inte säljas till personer utan utbildning.
Vi på Dykmagasinet servar regulatorer av alla märken på marknaden med ett fåtal undantag.


Scroll To Top