När man ska dyka i våra nordiska vatten så är en lampa väldigt bra att ha med sig. Lampan kommer göra din upplevelse ännu bättre då du har möjligheten att lysa in i skrevor och under stenar.
Dessutom så framhäver man mera färger när man belyser fiskar växter.
En lampa är även ett bra verktyg att använda för att signalera till din parkamrat eller till dykledaren på land.

När man talar om lampor så brukar man tala om primärlampor och backuplampor.
Det som skiljer dessa åt är främst att ljuset och batteritiden är avsevärt bättre hos primärlampor än backuplampor.

Primärlampor är oftas av canistertyp, alltså ett lamphuvud med an sladd kopplad till en battericanister. Dessa lampor ger väldigt mycket mer ljus tack vare att dom är större och kan ha starkare lampor tack vare batteripaketet, dock kan dessa vara klumpiga och kännas väldigt mycket i vägen för någon som är ovan.
Primärlampor finns idag med två olika typer av lampor, LED eller HID. HID är väldigt starka lampor, dock slits dessa ut som en vanlig glödlampa och måste bytas med tiden, detta är en ganska kostsam
historia.
LED är ju idag en väldigt populär lampteknologi som används på de flesta ställen, även i dyklampor. De är betydligt mindre och smidigare än HID och ger väldigt mycket ljus. Dom drar heller inte lika mycket ström och kräver därför inte lika stort batteri.

Backuplampor är minde handhållna lampor som ser mer ut som en större ficklampa. Tack vare LED teknologin så har även backuplamporna blivit betydligt bättre än vad dom var för ett par år sedan, vissa av dessa lampor är till och med så pass bra att många väljer att använda dessa som primärlampor. När man köper en backuplampa, oavsett om det är för att använda som primär- eller backuplampa så är det värt att lägga lite extra pengar på en lampa tillverkad i delrin eller aluminium istället för plast. Lamporna i plast är bra men plasten kan bli väldigt stötkänslig när det är kallt och det är tråkigt att tappa sin nya lampa och den spricker.

Vi rekomenderar även att man köper en pistolhake och fäster i sin lampa så man inte riskerar att tappa lampan. Pistolhaken kan vi på Dykmagasinet hjälpa dig att montera om du är osäker på hur detta ska göras.

Att ha en backuplampa eller två är alltid bra även om man använder sig av en canisterlampa, man vet aldrig om lampan skulle få slut på ström och då är det bra med en backup oavsett om du är rekreationsdykare eller dyker tekniskt. dessa kan förvaras antingen i dina fickor eller också på ditt remställ.


Scroll To Top